Prideparader och festivaler finns och uppkom för att visa att alla människor förtjänar kärlek och acceptans oavsett könsidentitet, sexuell läggning eller etnicitet. Pride anordnas för att visa att alla människor är lika värda och att alla människor ska få vara precis som de själva vill.

Den 7-9 juli fick mentorerna i Kulturcrew åka på LänkArr Pride tillsammans med ca tio andra mellan åldrarna 18-25 år. Detta läger anordnades av riksteatern handlade om att lära sig om att skapa inkluderande sammanhang och arrangemang. Det va workshops och föreläsningar om HBTQ+-frågor, arrangörskap och hur man kan sammansvärja dem. De fick vara med och arbeta praktiskt med Pride men även delta i paraden.

Torsdag den 7 juli fick vi presentera oss till varandra för första gången genom rita hur vårt liv ser ut idag. Efter vi presenterade oss så kollade vi på film som heter ” En arme av älskande”. Efter filmen fick vi intervju David Forsberg om Tornedalens Pride. Sedan testa göra eget arrangemang och vad är bra att tänka på när man gör eget arrangemang. Kl.19 gick vi och kollade på teatern ” Lyckliga laxen” det musikal teater som handlar om Pajalas historia från 1600 talet till nutid.

Fredag 8 juli fick vi äta Tornedalens Pride frukost och hade föreläsning med Hannes Olofsson där hen pratade om sitt liv och hur svårt det var att leva i en byn som trans. Efter lunchen hade vi Workshop där vi fick göra armband, ringar, halsband och blommar till lördagen. Sen var det musik konsert där alla i Pajala fick gå på.

lördag morgonen började vi med dela upp oss i olika grupper för planera för dagen. Vi gjorde ballonger, blommor och samma ihop flaggor som vi skulle dela ut under paraden. När vi var klar med göra ballonger och blommorna så gick vi ner med sakerna till soltorget och där fick vi även lär oss Pride dans. sedan gick vi med paraden genom marknaden. Efter paraden så hade vi picknick. Efter middagen har ledarna bestämt att de åka till Finland och vi fick åka med de.

Författare: Abdinasir Muhumed