Efter renoveringen blev de ett tomt rum nere på UG. Det har länge varit en diskussion om vad rummet ska vara till men en efterfrågan på en studio har varit störst bland ungdomarna. Innan något beslut skulle tas ville vi åka och kolla på en studio.

Det blev ett litet studiebesök till Håkan Lundqvist i Östersund till hans hemmastudio. Håkan har jobbat inom radio i flera år och har även en egen podcast och gav lite tips och trix om vad man kan tänka på men främst på hur man fixar en studio så bra som möjligt.

Vi fick även prova på tekniken genom att testa spela in en kort pratstund. Hur det kändes att få höra sin egen röst, prata i mikrofon osv. Under tiden visade han hur man skulle tänka med ljudinställningar och hur mixerbordet funkar.

Vi filmade även några videor på när vi provade spela in:

Efter detta studiebesök tog det inte lång tid innan vi var såld på idén av att göra våran egen studio.

Bilder på hur studion såg ut innan:

Några problem dök upp under arbetets gång men vi löste de och lärde oss av misstagen!

Efter alla hål blivit spacklade och slipade var det dags att måla väggarna. De i studio-gruppen fick bestämma allt till studion, även vilka färger och hur studion skulle målas. Väggarna fick bli svarta och sedan skulle tegelväggen målas som en graffitivägg. Men första steget blev att måla rummet svart.

När alla väggar var målade och färgen hade torkat var det dags att börja med graffitiväggen. Under detta moment behövde vi extra hjälp från de som är konstnärligt lagda. Det var en av ungdomarnas föräldrar som tyckte det lät som en rolig idé och ville ställa upp med att hjälpa oss göra denna vägg.

Såhär såg skissen ut för väggen som Helena Ene hade gjort

Sedan bokade vi in några dagar då vi skulle måla denna väggen. Vi fick även hjälp av några elever från Kälarne skola då de är duktig och intresserade av konst och att måla. Helena har även jobbat med dessa tjejer innan och är deras lärare. Vi såg detta som en chans till integration mellan skolorna och eleverna i kommunen.

Här är konstnären bakom verket!

De fick blanda färgerna, måla, använda sprejfärg och sin kreativitet till att måla denna vägg. Såhär blev slutresultatet:

Ungdomarna hade även önskat svart golv så vi lade en svart heltäckningsmatta i för designen men även för att ljudisolera lite extra. Sedan var det bara möbler och all teknik som saknades. Vi bar in ett höj och sänkbart bord, som vi även på det lade en heltäckningsmatta. Sedan började vi montera upp all teknik.

All utrustning som krävdes till studion beställde vi för att sedan montera ihop det. Nu var studion nästintill färdig, saknades lite små fix men den var redo för sin första inspelning.

Sedan hände det ofattbara, den 10 juni kom ett skyfall som skapade en översvämning på hela Folkets hus bottenvåning vilket innebar att hela ungdomsgården, inklusive studion måste rivas.

De förödande vattenskadorna

Hela studion behövde då tömmas/flyttas. Då blev vi tvungen att tänka om, eftersom vi hade all teknik ville vi få igång studion. Där växte idén om att flytta studion till en tom lokal, vilket fick bli en av logerna på Folketshus. Bord, stolar, teknik och ljudisoleringen fick flyttas till vad vi kallar den ”temporära studion”.

Författare: Mika Ingebrigtsen