Denna helg var en uppstartshelg med konceptet att ungdomarna i Kulturcrew från Bräcke, Strömsund och Åre ska lära sig att bli bättre arrangörer. Tanken med övernattningen är att den ska hjälpa ungdomarna att kunna arrangera och hitta på egna saker efteråt med deras nya kunskaper och erfarenheter.

Spända ungdomar inför den roliga helgen!

Helgen började med att ungdomarna reste på lördagsmorgonen till Folketshus i Östersund där det väntade en dag full av aktiviteter. När de anlände började morgonen med introduktion och sedan lära känna övningar och information om arrangörskap. Mentorerna skickades i väg på en lärorik föreläsning under tiden. Sedan var det dags för en god lunch och efter det olika workshops i ljud och ljus, teater och slöjd. På de olika workshopsen fick de lära sig om samarbete, teknik och även skapande. När ungdomarna fått testat och lära sig om olika saker på varje station var det dags för rast och installation i stugorna.

Efteråt var det dags för middag där det var open stage och några ungdomar valde att framföra sång och dans. Efter middagen var det dags för craftkitchen där det dukades fram nål och tråd och man fick möjlighet att pyssla och skapa alla möjliga saker, man fick även möjlighet att fortsätta med hårdslöjd. När klockan slog 21 var dagen slut och det var dags för att sova.

Dagen därpå började med att städa ur stugorna på morgonen för att sedan bege sig tillbaka till folketshus för en god frukost. Sedan var det dags för en uppvärmning som en av kulturarrangörerna höll i där det ingick stretching och rörelser för att få i gång kroppen. Efteråt var det genomgång på marknadsföring och budget, vilket var mycket lärorikt. För att få inspiration och skapa idéer skrev man upp olika slags event och arrangemang man skulle kunna göra på post it lappar och där var det bara fantasin som kunde sätta stopp. Exempel på vad som stod på lapparna var: talangjakt, Fifa-turnering, Pridefestival, korvätartävling och massa mer.

Det var sedan dags för att välja ett eget arrangemang och planera inför det. Där fick de användning av vad de lärt sig om marknadsföring, budget och vem som ansvarar över vad. Ungdomarna fick redovisa sina event inför varandra och sedan var det dags för en kort rast innan de skulle lyssna på en inspirationsföreläsning. Denna hölls av Tala Fakhreddine, även känd som ”Ortensblomma”, som lägger upp inlägg i syfte av att underhålla på sociala medier. Hon föreläste om hur hon gick till väga för att få följare och lyckas på sociala medier och hon visade även upp tre av hennes humorvideor. När föreläsningen var slut var det dags för avslut och tack för denna helg. Sedan bjöds det på lunch där man även fick säga hejdå till varandra innan det var dags för hemresa.

På bild ser ni Ortensblomma under hennes föreläsning.

Helgen var väldigt lärorik och inspirerande för både ungdomar och mentorer. De har fått ta del av nya kunskaper och lärt sig hur man kan bli en bättre arrangör, medmänniska och även öppnat idén om att bli mer kreativ kring arrangemang.

Författare: Mika Ingebrigtsen